Under 2015 registrerades 10 300 stycken bedrägerispärrar hos UC vilket är en marginell ökning från föregående år. Men utvecklingen de senaste fem åren är talande: antalet bedrägerispärrar har ökat med 300 procent och snittbeloppet för bedrägeriet har under 2015 ökat med 20 procent.
ID-kapningar omsätter enligt UC:s statistik 5,5 miljarder årligen, en ökning med 49 procent sedan förra året. Snittbeloppet för ett bedrägeri uppgår till 65 000 kronor, vilket i sin tur är en ökning på 20 procent sedan 2014. Vanligast är ID-kapningar i samband med näthandel, därefter är det vanligt i samband med köp av telefonabonnemang och köp via postorder.
– Vi ser att snittbeloppet vid bedrägeri ökar, vilket också i sin tur gör att beloppet som ID-kapningar årligen omsätter är hisnande 5,5 miljarder kronor. Det hänger såklart ihop med den markanta ökningen av polisanmälda ID-kapningar. Oavsett är det en kostsam utveckling som måste bromsas, säger Siri Bengtsson, affärsområdeschef för UC Privattjänster.
Flest registrerade UC bedrägerispärrar i Gävleborg, Västmanland och Örebro
– Stockholm och Skåne minskar. Jämfört med 2014 visar UC:s bedrägeriunderökning att Gävleborg är det län som ökar med procentuellt flest bedrägerispärrningar med 33 procent, tätt följt av Västmanland och Örebro. En positiv utveckling är att antalet bedrägerispärrar i Stockholms- och Skånes län minskar med -8 respektive -9 procent.
– Antalet registrerade bedrägerispärrar är fortfarande störst i storstadsregionerna, trots att vi i år för första gången sedan vi startade vår bedrägeriundersökning och ser en minskning i just Stockholms- och Skånes län. Det tyder på en ökad medvetenhet kring fenomenet ID-kapning och hur man som privatperson kan skydda sig, säger Siri Bengtsson, affärsområdeschef för UC Privattjänster.
UC:s viktigaste råd för att minska risken för ID-kapning:
- Öka din medvetenhet. Tänk att ditt personnummer är en värdehandling. Var mycket försiktig med i vilka sammanhang du anger ditt personnummer och bankkontonummer på internet och i e-post.
- Skaffa en bevakningstjänst. Med UC:s tjänst UC ID-Skydd ser du direkt om någon försöker missbruka din identitet och får personlig hjälp att hantera konsekvenserna av ID-kapningen.
- Lås brevlådan. Eftersänd eller lagra din post när du reser bort.
Så här kan du upptäcka att du blivit ID-kapad:
- Du får meddelande om att en kreditupplysning som du inte känner igen är tagen på dig
- Du får telefonsamtal, e-post eller brev om varor som du inte har beställt
- Du får fakturor eller inkassokrav för varor eller tjänster du inte har beställt
- Du får papper från banken som du inte känner igen
- Du ser uttag och transaktioner som du inte känner igen på kontoutdrag
- Du får ansökningsblanketter om lån eller krediter som du inte har ansökt om
- Du får avslag på lån och krediter som du själv försöker ta
- Du upptäcker att ett för dig okänt mobilnummer är registrerat på dig
- Du får ingen post eller får meddelande om adressändring som du inte har beställt
Källa: UC