UC lanserar nu en ny uppdaterad version av Kreditkollen

Kreditkollen gör det möjligt för privatpersoner att förbättra sin privatekonomi och kreditvärdighet, vilket kan underlätta i förhandlingar med bank och kreditföretag. Ger ger en samlad överblick på lån, krediter, kreditfrågor och betalningsanmärkningar.

I dag lånar allt fler unga pengar och de tre vanligaste områdena inom vilka unga har skulder är spontana e-handelsköp, köp av mobilabonnemang samt sms-lån. Kreditkollen gör att man enkelt kan få en överblick på hur ekonomin ser ut och vilken kreditvärdighet man har, vilket är bra att ha till hands när man ansöker om lån och krediter. Kreditkollen ger kunden möjlighet att sätta upp målsättningar för sin kreditvärdighet och sina krediter.

– Vi upplevde ett ökat tryck från privatpersoner, speciellt unga vuxna, som vill få en förbättrad och samlad bild över sin ekonomi samt tips på hur de kan förbättra sin kreditvärdighet, därför har vi utvecklat den digitala tjänsten Kreditkollen, säger Fredrik Råsäter, Digital Produktansvarig på UC.

När banken och andra kreditgivare behandlar en låneansökan spelar kreditomdömet en stor roll i bedömningen. Det vill säga hur stor sannolikheten är att få en betalningsanmärkning inom de tolv närmsta månaderna. Det har nämligen betydelse för vilket lånebelopp man beviljas och till vilka villkor.

KreditkollenInbyggt i tjänsten finns också ett poängsystem kallat UC-score som ger en indikation på hur duktig användaren är på att sköta sina lån och krediter. Skalan sträcker sig från 1-999 och ju högre poäng desto bättre kreditvärdighet har du. För att skapa motivation om att få kontroll över sin privatekonomi kan du i Kreditkollen anta olika utmaningar. Utmaningarna är enklare, mer handfasta och konkreta råd, som du kan göra för att förbättra sin kreditvärdighet. Exempel på utmaningar är att du ska betala av ett blancolån eller avsluta en kontokredit.

– För att förbättra privatekonomin på ett lite roligare sätt har vi tagit fram ett UC-score. Det fungerar lite som ett tävlingsmoment där användaren kan tävla mot sig själv genom att anta olika utmaningar såsom att betala av sina lån, för att få utmärkelser och så hög poäng som möjligt. Enkelt förklarat, ju högre poäng du får desto stabilare ekonomi och bättre kreditvärdighet har du, säger Fredrik Råsäter.