Santander Consumer Bank ger dig matnyttiga tips inför utlandsresan

Undersökningsföretaget YouGov har på uppdrag av Santander Consumer Bank undersökt svenskarnas syn på vanor när det gäller betal- och kreditkort utomlands. Resultatet visar att endast en fjärdedel jämför kort inför utlandsresan, och betalar troligtvis för mycket i onödan.

Av de som har ett betal/kreditkort i undersökningen svarade drygt hälften att de använder sig av sin kredit men endast under de betalningsfria dagarna. En dryg femtedel använder krediten efter de betalningsfria dagarna.

Räntan på kreditkort ligger normalt på mellan 9-19 procent och inte sällan kan det löna sig att ta ett privatlån istället för att betala ränta på en kreditkortskuld om det handlar om ett större belopp under en längre tid.

De flesta kort på marknaden tar ett valutaväxlingspåslag på mellan 1-2 procent vid uttag och köp utomlands. Påslaget skiljer sig mellan korten och det finns kort helt utan avgifter.

– Endast drygt 25 procent av de tillfrågade i undersökningen reflekterade över vilket kort de använder utomlands. Resten, det vill säga 75 procent, svarar att de använder samma kort som de använder hemma. Mitt tips är att du väljer det kort som har de lägsta avgifterna, om du har flera, eller skaffa ett nytt inför resan – det kan löna sig, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesiten Compricer.