ID-kapningar har varit ett omdiskuterat ämne hela föregående år

Antalet bedrägerispärrar hos UC ökar med 14 procent och ID-kapningar omsätter 6,3 miljarder. Under 2016 anmäldes 121 765 ID-kapningar hos Polisen, en markant ökning från föregående år. Dessutom ökar antalet bedrägerispärrar hos UC med 14 procent från föregående år, en siffra som konsekvent har ökat sedan mätningarna började 2006.

ID-kapningar omsätter enligt UCs statistik 6,3 miljarder årligen, vilket är en ökning med 14 procent från föregående år. Snittbeloppen för en ID-kapning har dock minskat från 65 000 kronor till 52 000 kronor. ID-kapningar är fortfarande vanligast i samband med näthandel, därefter är det vanligt i samband med köp av telefonabonnemang och köp via postorder. Enligt UCs statistik ser vi även en ökning i antal ID-kapningar i samband med att någon har ansökt om ett lån i den utsatta personens namn.

– Det är en dyster trend att följa, säger Siri Bengtsson, affärsområdeschef för UC Privattjänster. Utvecklingen går i fel riktning, och trots att vi och Polisen aktivt arbetar för att belysa en bred allmänhet om detta samhällsproblem är det svårt att få bukt med detta.

UCs råd för att minska risken för ID-kapning

  1. Öka din medvetenhet. Tänk att ditt personnummer är en värdehandling. Var mycket försiktig med i vilka sammanhang du anger ditt personnummer och bankkontonummer på internet och i e-post.
  2. Spärra din adress hos Skatteverket. Du kan numera välja att Skatteverket enbart godkänner adressändringar som görs med e-legitimation. Detta är ett enkelt och kostnadsfritt sätt att förhindra obehörig adressändring.
  3. Skaffa en bevakningstjänst. Med UCs tjänst UC ID-Skydd får du direkt information om någon har tagit en kreditupplysning på dig via UC. Det ger dig möjlighet att snabbt agera vid en ID-kapning och därmed begränsa eller till och med förhindra skadorna. Besök www.minuc.se för mer information.

För att spärra sig med hjälp av UC Bedrägerispärr krävs att man har gjort en polisanmälan och att man har blivit utsatt för en ID-kapning.