Ekobanken blir första bank med hållbarhetsrabatt på bolån

Alla med bolån hos Ekobanken får från och med idag en låg rörlig ränta på 2,25 % om de bor i ett hus eller lägenhet som är märkt med certifieringen Miljöbyggnad silver eller guld. Ett rörligt bolån på 1 miljon SEK blir därmed 3 000 SEK billigare per år, skatteavdrag inräknat, jämfört med de tio största bankernas listpriser.

– Det är verkligen roligt och en stor händelse för kvalitets- och miljöarbetet inom samhällsbyggandet att en svensk bank premierar hållbart byggande. Miljöcertifiering började med främst kommersiella byggnader men idag ökar bostäder starkt. Flera hundra ansökningar är redan på väg in till oss. Miljöbyggnad kommer att bli väldigt känt hos allmänheten inom några år. Den är bra för oss som lever nu och för framtida generationer, säger Bengt Wånggren, VD på Sweden Green Building Council.

För Ekobanken är Miljöbyggnads tuffa krav på hus en garanti för att de lånar ut pengarna till hållbara bostäder.

– Vi menar att det ska löna sig att välja hållbart och med låga energi- och räntekostnader för bostaden tror vi att fler kommer att göra medvetna val. Miljöbyggnads märkning omfattar även befintliga hus vilket vi ser som ett utmärkt sätt att ställa om vårt boende till att bli mer hållbart. Det behövs om vi ska nå såväl nationella som internationella miljö- och klimatmål, säger Annika Laurén, VD på Ekobanken.

Ekobanken var första svenska bank att erbjuda en hållbarhetsrabatt för miljömärkta hus och började med Svanen i januari 2014.