8 tips på hur du undviker du att få betalningspåminnelser under semestern

Sommar och semestertider i Sverige och vi vill tänka på sol och bad och inte behöva fundera på vardagens praktiska frågor som post och räkningar. Men slarva inte med räkningarna, det kan stå dig dyrt om du möts av betalningspåminnelser i posthögen efter sommaren.

Här är några tips från Lindorff på hur du kan förbereda dig inför semestern och slippa oroa dig för obetalda räkningar.

  1. Gå igenom dina senaste köp, har du handlat i något i en e-handel på faktura? Eller har anlitat någon hantverkstjänst nyligen? Ring och be att få betalningsuppgifterna innan fakturan kommer, så kan du lägga in betalningen i din internetbank redan nu.
  2. Innan du lämnar för semester, gå igenom posthögen och e-posten och dubbelkolla att du inte har missat att betala någon faktura.
  3. Har du varit, eller planerar du att besöka Stockholm eller Göteborg med bil? Missa inte att betala räkningen för trängselskatt. Oavsett hur litet beloppet är från början, kan det blir dyrt då tilläggsavgiften för en missad betalning är på 500 kronor.
  4. Får du en parkeringsbot är det bara 8 dagars betalningstid, så för att inte riskera att den glöms bort – betala direkt. Innan du parkerar bilen för en längre tid, var säker på att du inte står parkerad på en städgata eller några andra regler som påverkar parkeringen när du är borta.
  5. Aktivera autogiro på dina fakturor som du får regelbundet så sköter det sig självt. Har du studielån från CSN så är det en bra räkning att ha på autogiro, eftersom påminnelseavgiften är 450 kr.
  6. Gör mobilen till ditt bankkontor. Se till att du har internetbank och Bank-ID på mobilen, då kan du gå in och godkänna e-fakturor samt se till att det finns täckning för autogiron.
  7. Om du har svårt att betala en räkning, ducka inte för det! Ta kontakt med företaget som skickat räkningen och diskutera om det finns en lösning.
  8. Vissa räkningar kommer års- eller kvartalsvis, dubbelkolla ifall du kan vänta dig en sådan under semestern.